Razumevanje vrednosti laboratorijskih analiza

Sledeći odeljak o normalnim laboratorijskim vrednostima je samo za informisanje. Nije mu svrha da zameni savet vašeg veterinara. Pomoću ovih informacija ne treba sami da postavljate dijagnozu. Život vašeg ljubimca isuviše je dragocen da biste sami postavljali dijagnozu! Jedan od prvih koraka u određivanju zdravstvenog stanja psa je potpuna analiza krvi. Ona obuhvata vađenje krvi i njeno slanje u laboratoriju radi testiranja nivoa različitih hemikalija u krvi i utvrđivanja broja različitih vrsta krvnih zrnaca. Iako krvna slika  retko može sama da se upotrebi pri utvrđivanju dijagnoze, ona je važan putokaz za veterinara. Dole se nalazi abecedno složena lista i definicije normalnih veterinarskih raspona u hemijskoj analizi krvi i krvnih zrnaca. Imajte na umu da normalni rasponi variraju od laboratorije do laboratorije. Ovde su uključene i informacije koje se tiču normalne telesne temperature psa.

Alkalna fosfataza (ALKP): 23 - 212 U/L (jedinica po litru) Definicija: Enzim koji se proizvodi prvenstveno u jetri i kostima. U slučaju oboljenja jetre vrednosti su povećane.

Alanin transaminaza (ALT): 10 - 100 U/L Definicija: Enzim koji se nalazi u krvi i koji se može naći u mnogim telesnim tkivima, a najviše je koncentrisan u jetri. Visok nivo ovog enzima može biti indikator oboljenja jetre.

Albumin (ALB): 2.70 - 3.80 g/dl Definicija: Albumin se sintetiše u jetri i sadrži najveću koncentraciju proteina u plazmi. Njegova primarna funkcija je sprečavanje tečnosti da curi u tkiva, a i dobar je indikator bolesti bubrega i jetre.

Amilaza (AMYL): 500 - 1500 U/L Definicija: Enzim koji se oslobađa u pankreasu. Koristan je u dijagnoziranju poremećaja pankreasa.

Bilirubin (TBIL): 0.00 - 0.90 mg/dl Definicija: Bilirubin je proizvod koji nastaje razlaganjem hemoglobina u crvena krvna zrnca. Abnormalan bilirubin može biti znak problema sa jetrom.

Kalcijum (Ca): 7.90 - 12.00 mg/dl (miligrama po decilitru) Definicija: Nivoi kalcijuma u krvi testiraju se da bi se detektovale bilo kakve nepravilnosti u funkcionisanja kostiju ili bubrega.

Hlor (Cl): 109.0 - 122.0 mmol/1 Definicija: Povezan sa natrijumom, promene u njegovom prisustvu često su praćene promenama u nivou natrijuma.

Holesterol (CHOL): 110.0 - 320.0 mg/dl Definicija: To je steroid proizveden u jetri , i njegova je funkcija formiranje ćelijske membrane koja se koristi u svim delovima tela.

Kreatinin (CREA): 0.50 - 1.80 mg/dl Definicija: Deo je mišićne građe, njegovi nivoi mogu odrediti funkcionisanje jetre.  

Globulin (GLOB): 2.50 - 4.50 g/dl Definicija: Mera prisustva istoimenog proteina u krvi.  

Glukoza (GLU): 77.0 - 125.0 mg/dl Definicija: Izvor energije za crvena krvna zrnca, mozak i većinu delova tela.

Granulociti (GRANS): 3.3 - 12.0 Definicija: Proizvedeni u koštanoj srži, obuhvataju 70% svih belih krvnih zrnaca, pošto u njih spadaju i neutrofili, eozinofili i bazofili.

Hematokrit (HCT) normalan opseg: 37 - 55% Definicija: Hematokrit označava ukupni procenat krvi koju sačinjavaju crvena krvna zrnca. On je zbirna mera broja i veličine crvenih krvnih zrnaca.

Hemoglobin (HGB) normalan opseg: 12.0 - 18.0 g/dl (grama po decilitru) Definicija: Hemoglobin je protein – nosilac kiseonika u crvenim krvnim zrncima.

Lipaza (LIPA): 200 - 1800 U/L Definicija: Pošto se luči u pankreasu, vrednosti lipaze mogu biti indikator funkcije pankreasa.  

Limfociti/Monociti (L/M): 1.1-6.3 Definicija: Limfociti se proizvode u limfnim čvorovima tela i odgovorni su za aktivnost imunološkog sistema jer proizvode antitela. Monociti čine oko 5% ukupnog broja belih krvnih zrnaca, ponašaju se kao strvinari i uklanjaju ostatke sa mrtvog tkiva i oblasti pod upalom.  

Srednja vrednost koncentracije hemoglobina (MCHC): 30.0 - 36.9 g/dl Definicija: Koncentracija hemoglobina po crvenom krvnom zrncu.  

Fosfat (PHOS): 2.50 - 6.80 mg/dl Definicija: Indikator kako telo koristi kalcijum i može biti indikator problema s bubrezima.

Pločice (PLT): 175 - 500 Definicija: Poznate i kao trombociti, njihova funkcija je da zaustave krvarenje (stvore ugruške).

Kalijum (K): 3.50 - 5.80 mmol/l Definicija: Nalazi se u ćelijama, a njegova glavna uloga je da nosi razne stvari u i van ćelije.

Retikulociti (Retics): 0 - 0.2% Definicija: To su nezrela crvena krvna zrnca.

Natrijum (Na): 144.0 - 160.0 mmol/1 Definicija: Meri količinu natrijuma u krvi i indikator je dehidracije.

Ukupni proteini (TP): 5.20 - 8.20 g/dl Definicija: Sastoji se iz albumina i globulina; ovaj rezultat može biti i indikator oboljenja bubrega i jetre, kao i neuhranjenosti i ostalih stanja.

Broj belih krvnih zrnaca (WBC) : 6.0 - 16.9 Definicija: Meri bela krvna zrnca. Bela krvna zrnca su osnovne ćelije u krvi koje se bore protiv infekcija.

Normalna temperatura tela:
Normalna temperature tela vašeg psa trebalo bi da iznosi od 38,3- 39,1°C. Najbolji način merenja temperature je rektalno. Temperaturu možete izmeriti i aksilarno, (između prednje noge i tela- npr. pazuh), ali ova metoda se ne preporučuje ako želite precizna očitavanja.   Možete upotrebiti stakleni živin ili digitalni toplomer. Digitalni toplomer se lakše očitava, sigurniji je, i cena mu je relativno povoljna. Ako temperatura tela pređe 39,4°C, smesta kontaktirajte veterinara. Ovo je posebno važno ako vaš pas prima hemoterapiju, pošto neki hemo lekovi mogu smanjiti imunitet i ostaviti organizam podložan infekcijama.   

METODA MERENJA TEMPERATURE:
Prilikom upotrebe bilo staklenog ili digitalnog toplomera namažite ga dobrim lubrikantom rastvorivim u vodi poput KY (Johnson&Johnson). Polako i nežno ugurajte toplomer u rektum oko 3-5 cm duboko. Ako koristite stakleni, držite ga 2 minuta; digitalni će vam dati signal kad završi s merenjem.

REFERENCA: Lab Tests Online, MEDLINE plus
Ako želite detaljnije profesionalne informacije o bilo kom od ovih testova, molimo upotrebite ovaj link koji će vas dovesti do veb- sajta firme Medline. Tu kliknite na Medical Encyclopaedia (Medicinska enciklopedija) i ukucate naziv testa o kome vam trebaju informacije. Iako je namenjena ljudima, omogućiće vam da bolje razumete zašto se ti testovi rade na vašem ljubimcu.

K-9 Immunity™ je ozbiljan suplement i veterinar bi trebalo da razmisli o tome da ga uključi u  lečenje koje je preporučio za vašeg psa obolelog od raka. Sadrži najčešća anti-kancerogena jedinjenja na svetu: PSK, PSP i lentinan, kao i gotovo 200 drugih heteropolisaharidnih imunomodulatornih jedinjenja. U SAD i većini ostalih zemalja dostupan je bez recepta. K-9 Immunity™ je svakodnevni dodatak dobijen iz potpuno prirodnih 100% organskih izvora. I napravljen je u Americi po najvišim farmaceutskim standardima. Ako se nalazite izvan SAD-a pošaljite email našem odeljenju za narudžbine, i poslaćemo vam sve detelje o slanju i dozvolama vezanim za vašu zemlju. Trenutno šaljemo proizvode u preko 30 zemalja, tako da verovatno možemo da ih pošaljemo i vama. 

K-9 Immunity™

Order Now Image

K-9 Immunity™ je prvi izbor

K-9 Immunity™ i K-9 Immunity Plus™ su suplementi za jačanje imuniteta namenjeni psima tokom tretmana u borbi protiv raka, ili za pse koji su suočeni sa ozbiljnim zdravstvenim teškoćama. To su najmoćniji proizvodi za jačanje imuniteta za pse na tržištu, i toliko smo sigurni da će pomoći vašem ljubimcu da je 100% zagarantovano zadovoljstvo naših korisnika. Ovo su najbolji suplementi za jačanje imuniteta namenjeni psima koji se mogu nabaviti na tržištu.

Opširnije

K-9 Immunity Plus™

K-9 Immunity Plus™ je nova i unapređena formula suplementa za jačanje imuniteta, K-9 Immunity™. Sa pojavom K-9 Immunity™ na tržištu 2005. godine, došlo je do velikog iskoraka u tretmanima lečenja raka kod pasa. Poznato jeda hemoterapija, hirirgija i zračenje ne leče rak, već samo pomažu u uklanjanju mase zaražene tumorom. Ovi tretmani se ne bave postojećim problemom disfunkcije imuniteta koji je na prvom mestu uzrokovao pojavu raka.

Opširnije

Zagarantovana bezbednost

Ne možemo da garantujemo da će ovaj proizvod ili bilo koji drugi medikament izlečiti rak kod vašeg psa. U medicini nema garanicije. Teško je verovati bilo kojoj kompaniji koja iznosi takve tvrdnje. Ono što mi garantujemo je da mi nudimo proizvode vrhunskog kvaliteta, proizvedene u Americi od potpuno prirodnih i USDA Sertifikovanih organskih sastojaka.

Vesti o K9 Immunity™ se brzo šire

K9 Immunity™ u štampanim i online medijima

Napomena

Bez obzira na to kako se naši proizvodi koriste u drugim zemljama, ili bilo šta što ste možda čuli ili pročitali, po FDA zakonu u Sjedinjenim Američkim Državama, protivzakonito je da proizvođač navodi bilo kakve medicinske trdnje za zadravstvene suplemente. Nijedan od proizvoda koji se prodaje na ovom sajtu nije prošao procenu od strane FDA. Sve tvrdnje iznete na sajtu MyDogImmunity.com su namenjene isključivo u informativne svrhe. Naši proizvodi nisu namenjeni za dijagnozu, tretman, lečenje ili sprečavanje bilo koje bolesti. Zdravstvene odluke su isuviše važne da bi se donosile bez saveta zdravstvenog radnika. Pozivamo vac i podstičemo da ove informacije podelite sa svojim lekarom. Raspoloženi smo da podelimo rezultate naših istraživanja sa svima koji su zainteresovani.

Preporučujemo

Pratite nas