Način ishrane pasa oblolelih od raka

Jedan od najvažnijih faktora koje treba imati na umu

Zašto poseban način ishrane za pse obolele od raka? Postoje mnoge različite terapije koje se koriste u borbi protiv psećeg raka, a koje zavise od pacijenta i vrste raka. Ali jedna od stvari zajedničkih svim psećim kancerima je potreba za specijalizovanim načinom ishrane. Svaki proces u telu reguliše se i kontroliše putem onog što uđe na usta. Ako želite najbolju šansu za dobar ishod, morate svom psu dati dobru osnovu za borbu protiv bolesti, i ukoloniti sve one stvari koje će mu dalje štetiti. Za psa obolelog od raka dijeta je od krucijalnog značaja.  

"Psi retko umiru od raka. Obično podlegnu sekundarnom oštećenju jetre ili bubrega. To su nuspojave raka koje se obično mogu izbeći regulisanjem načina ishrane."

Kada se pas bori protiv raka, prva briga nam je da vratimo funkcionisanje imuniteta u normalu. Kod većine pasa to se i čini na odgovarajući način uzimanjem kombinacije K-9 Immunity™ i K-9 Transfer Factor™. Sledeća najvažnija stvar je dijeta. Pas koji ima rak proizvodi mnogo novog tkiva, a da bi to radio potrebni su mu odgovarajući proteini i jedinjenja ćelijske membrane (omega 3, 6 i 9 masne kiseline). Kada u ishrani ne nalazi dovoljnu količinu odgovarajućih poteina i masti, telo ih krade sa drugih mesta, što u najboljem slučaju dovodi do propadanja mišića, ali najčešće dovodi do komplikacija sa bubrezima i jetrom. Može prouzrokovati oštećenja bubrega i jetre, a vašem jadnom psu pored raka ne treba još i to. Srećom, te sekundarne komplikacije mogu se izbeći ako vodite računa o ishrani psa.

"Ishrana je jedina stvar koja se lako kontroliše, i često je jedina stvar po kojoj se razlikuju uspešan i neuspešan ishod lečenja"

Prvo prvailo ishrane psa koji ima rak je ČUVAJTE SE ŽITARICA! Psi se nisu razvili kao vrsta koja jede žitarice. Većina komercijalnih hrana za pse bazira se na pirinču, pšenici ili kukuruzu. Ali ako pogledamo pse u prirodi videćemo da nikada ne pasu na poljima pšenice ili pirinča. Psi su u poslednjih 10 miliona godina evoluirali prvenstveno kao mesojedi. Prosto ne proizvode enzime neophodne da bi se žitarice svarile. Premda pirinač i kukuruz mogu biti dobre dopune kompanijama koje proizvode hranu za pse, ne popunjavaju dobro same pse.  Pročitajte etiketu na vašoj hrani za pse: pobrinite se da prvi sastojak na listi bude neka vrsta mesa. Skoro uvek ćete naći neku vrstu žitarica, ali one bi trebalo da se nalaze na dnu liste, a ne na njenom vrhu. Sirak je bolja dopuna od kukuruza, a on je opet bolji od pirinča i pšenice.  Za pseće pacijente obolele od raka, svaka komercijalna suva hrana mora da se dopuni dodatnim izvorima životinjskih proteina. Slobodno dodajte sardine iz konzerve (najbolje), svež sir, jaja, i skoro sve vrste mesa poput hamburgera i mlevene ćuretine. Dobro je ako ima visoki postotak masti. Neki veterinari zagovaraju dijetu sirovom hranom, dok neki insistiraju na kuvanoj. Ono što je važnije od toga je li hrana kuvana ili sirova je količina proteina i masti životinjskog porekla koju sadrži. Imajte na umu da su psi prvenstveno mesožderi. Najbolje im je kada se hrane hranom na kojoj su evoluirali.  

"Suplement koji se preporučuje psima obolelim od raka za svakodnevnu upotrebu je riblje ulje od po 1000 mg za svakih 9 kg težine psa "

Određene masne kiseline Omega 3, 6 i 9 neophodne su u borbi protiv raka. Riblje ulje je dobar izvor baš tih masnih kiselina. TOPLO preporučujemo da dodate riblje ulje ishrani bilo kog psa koji boluje od raka. Psa je lako nagovoriti da uzme riblje ulje. Ako otvorite želatoidnu masu capsule otkrićete da smrdi i oseća se na ribu. Za pse je to poput slatkiša. Obožavaju ih. Samo otvorite kapsulu i istisnite malo napolje da pas može da ga namiriše prvi put, a posle toga ne bi trebalo da imate problema da nagovorite psa da pojede kapsule. Jedna kapsula od mekog gela od 1000 mg za svakih 9 kg telesne težine psa dnevno je dobra doza. (pas od 27 kg dobija 3 kapsule dnevno). Neki ljudi vole da koriste ulje lanenih semenki, što je teoretski ok, ali pošto psi često ne žele da jedu laneno ulje, treba naći načina da se unese. Ovo je dobra indikacija da laneno ulje i nije najbolji izbor. Bolje je držati se ribljeg ulja.  

"Mi mislimo da je naše K-9 Omega najbolje riblje ulje za pse koje može da se nađe na tržištu, ali možete da upotrebite i riblje ulje iz vaše lokalne radnje. Kupite ono jeftino. Sadrži manje aditiva i psima je od njega bolje."
 

Preporučene vrste hrane za pse

Često nas pitaju koje su vrste pseće hrane najbolje za obolele od raka. Na tržištu postoje mnoge dobre hrane, kao i neke koje nisu tako dobre. To prvenstveno ima veze sa količinom i vrstom žitarica koju sadrže. One koje koristimo kod pasa obolelih od raka su:

Innova EVO Dog Innova EVO je takođe pogodan, potpun i izbalansiran suplement režimu sirove ishrane.  

IAMS Puppy Chow za suvu hranu. Čak i za odrasle pse, ona je naš prvi izbor zbog veće količine proteina, i sirka kao dopune.

HILL-ov N/D je najbolji izbor za konzerviranu hranu. Ona je posebno razvijena za pse obolele od raka.

Ipak, bilo koja od ovih vrsta hrane za pse treba da se dopuni proteinima i mastima životinjskog porekla.

Ishrana pasa obolelih od raka:
Visoki nivoi proteina i masti kombinovani sa nižim nivoima ugljenih hidrata najviše pomažu psima obolelim od raka. Ako kupujete komercijalnu hranu za pse, trebalo bi da sadrži 24-28% proteina, 3-10% ugljenih hidrata, i 55-60% masti. Iams Puppy Chow je dobar izbor. Pitajte veterinara da vam predloži još nešto. Na svakoj hrani koju kupite PROČITAJTE ETIKETU SA SASTOJCIMA, i uverite se da je prvi sastojak neka vrsta mesa. Ako je prvi sastojak kukuruz, pirinač ili pšenica, izaberite drugu vrstu. Ovo je veoma važno!
 "Nemojte misliti da samo zato što je skupa, hrana za pse obavezno mora biti i dobra!"

Većina pasa obolelih od raka najviše koristi ima od komercijalne hrane za pse dopunjene posebnim sastojcima koje određuje njihovo zdravstveno stanje. Ako želite najbolju moguću ishranu za vašeg psa, i želite da mu kuvate, evo recepte za domaću hranu koji nam se dopada, i koju možete da mu dajete samu, ili uz neku od komercijalnih hrana za pse. Ove količine su za psa 27-40 kg težine. Količinu prilagodite težini vašeg psa.

 • 113 grama slanine sa buta (kuvane, pečene ili pržene na maslinovom ulju)
 • 113 grama - 170 grama mesa ili ribe (bilo koje vrste, ali hladnovodne ribe poput lososa i sardina su bolje od toplovodnih, poput npr. tunjevina)
 • 10 ml hladno ceđenog maslinovog ulja ili ulja semenki lana
 • 2 cele šargarepe (kuvane, pa isečene ili narendane i dodate sirove)
 • 236 ml spanaća (skuvanog ili zamrznutog)
 • 59 ml zelenih paprika babura (iseckanih i kuvanih na pari) opcionalno -  neki psi ne vole paprike
 • 4 koplja brokolija (kuvana, pa iseckana)
 • 2 sardine (u maslinovom ulju. Ne bacajte ulje-dobar je izvor omege 3)
 • 2 čena sirovog belog luka (zdrobljenog i dodatog pre serviranja)
 • 1 kafena kašičica suvog, samlevenog đumbira (dodajte hrani pre serviranja) je opcionalna, neki psi neće da jedu đumbir

Ne koristite tofu. Mada se u prethodnim dijetama često preporučivao, sada se veruje da mnogi psi ne mogu da ga svare u potpunosti. Sigurno je bolje koristiti meso ili ribu kao osnovne izvore proteina.

Ostali dijetetski suplementi koji poboljšavaju hemoterapiju:

 • Vitamin E – 400 iu dnevno
 • Selenium – 100 mcg dnevno
 • Beta-karotin – ili sirove šargarepe, izrendane, ako pas voli tako
 • Ekstrakt zelenog čaja (bez kofeina) 50 -100 mg/dan
 • Ekstrakt semenki grejpfruta
 • Kvercetin

Svi ovi sastojci su antioksidansi. Iako antioksidansi povećavaju efikasnost nekih lekova za hemoterapiju, mogu da ometaju dejstvo drugih. Ako je pas na hemoterapiji, popričajte sa onkologom da li tokom trajanja lečenja treba da prestane da ih uzima. Informacije o ovoj temi menjaju se svakodnevno. Za dodatne informacije o toj temi pogledajte knjigu dr. Mesonijera "Prevencija i lečenje raka kod pasa”, 7. poglavlje. Ako vaš onkolog nije upoznat sa hemoterapijom poboljšanom antioksidantima, mogli biste da mu preporučite ovu knjigu.  
Stabilizatori membrane poput omega-3-masnih kiselina, gama-linoleinske kiseline i koenzima Q-10 takođe su bitni dodaci. Antioksidansi mogu biti korisni u sprečavanju i lečenju psećeg kancera, ali nemojte ishrani vašeg psa posebno dodavati vitamin C, osim ako to vaš veterinar ne preporuči. Psi proizvode sopstveni vitamin C.
Mnogi veterinari misle da sa antioksidansima treba prestati tri dana posle, i nastaviti nedelju dana nakon završetka zračenja ili hemoterapije. To proističe iz ranijih pretpostavki, i nije najsvežija informacija. Za maksimalnu efikasnost lečenja vašeg psa od najveće je važnosti da sarađujete sa onkologom!  

Imunomodulatori koji bi trebalo da se koriste kod svih pasa obolelih od raka.

 • K-9 Immunity™ treba da se koristi u dozi od 1 kapsule na svakih 4.5 kg težine psa dnevno, jer poboljšava funkcionisanje imuniteta i prepoznavanje kancera.  
 • K-9 Transfer Factor ™ ili Transfer Factor Plus Advanced Formula ™, ili ostali proizvodi koji sadrže transfer faktor trebalo bi da se koriste zbog povećanja biološke upotrebljivosti K-9 Immunity™. Uobičajna doza je 100-200 mg / 4.5 kg/ na dan.  

Opcionalni imunostimulansi koji mogu biti korisni:

 • Ehinacea: Ova biljka je pobuđivač imunološkog sistema. Ehinacea se može naći u prodavnicama zdrave hrane u nekoliko oblika: tablete, tinkture, kapsule i ekstrakti suvog ili svežeg korena. Američki lekari nisu upoznati sa ehinaceom, ali u ostalim zemljama vršena su mnoga istraživanja. Poštujte uputstva o doziranju za odrasle.   
 • Astragalus: Potiče iz korena biljke Astragalus membranaceus. U Kini se koristi u borbi protiv respiratornih infekcija poput prehlada i gripa. Studije rađene na zapadu potvrdile su njegova antivirusna svojstva i svojstva pobuđivača imuniteta.  Poštujte uputstva o doziranju za odrasle.


Ostale biljke sa anti-kancerogenim svojstvima:

 • Mačija kandža: Uncaria tomentosa, potiče iz Perua i korišćena je u lečenju artritisa i raka. Studije su potvrdile da sadrži antioksidanse i sposobnost pobuđivanja imuniteta. Kod malih pasa koristite ¼ doze za odrasle, a kod srednjih ½.
 • Pau D'Arco: Ova biljka je dobijena iz kore drveta Tahebuia genus koje raste u Južnoj Americi. Sadrži lapahol i ostale fitohemikalije koje imaju anti-kancerogena i anti-inflamatorna svojstva. Kod malih pasa koristite ¼ doze za odrasle, a kod srednjih ½. 

Ostali dijetetski suplementi:

 • Silimarin: Sprečava oštećenje jetre. Pomaže u lečenju hepatitisa i sprečava oštećenja koja stvaraju drugi lekovi. Može zaštititi jetru od hemoterapije i antikonvulzanata (fenobarbital). Preporučuje se dnevna doza od 250 mg za psa sa manje od 11 kg, i 500 mg za psa težeg od 11 kg. Silimarin bi trebalo da se koristi u većini slučajeva raka jetre, ali uvek prvo pitajte veterinara.
 • Hrskavica ajkule: Ima anti-angiogenska svojstva koja smanjuju krvne sudove u tumorima. Ako vaš veterinar ili onkolog preporuči, možete koristiti 1000-2000 mg akjuline hrskavice dnevno.

Razno:

 • Essiac čaj, ekstrakt pšenične trave, koncentrat soje ili hlorela. Ovo su tretmani koji se ponekad koriste, ali njihovo dejstvo nije dokazano.  
 • Spirulina i hlorela obezbeđuju proteine, vitamine i minerale. Čudesne tvrdnje vezane za ove proizvode nisu dokazane.

 
Dopunski tretmani:

 • Akupunktura: Akupunktura može da ublaži ili ukloni bol bez nuspojava koje imaju ostali lekovi. Može stabilizovati funkciju nadbubrežne žlezde i povećati endogeno lučenje kortikosteroida bez nuspojava kao kod steroida. Električna akupunktura može poboljšati mišićnu snagu i reflekse. Može ublažiti grčeve u mišićima nakon operacije. Akupunktura je obično process od nekoliko tretmana. Ako ne pokaže rezultate posle prvih 3-5 tretmana, onda verovatno neće imati efekta. Vaš veterinar može da vas uputi na veterinara- akupunkturistu.  
 • Magnetoterapija: Severni magnetni pol stvara alkalnost tako što smanjuje koncentraciju vodonikovih jona u tkivu. On supresuje mitozu ćelije, rast virusa/bakterija, tumore i upale. Primenite severni magnetni pol iznad oblasti sa tumorom po 15-20 minuta svakog dana. Medicinski magneti trebalo bi da imaju 1000-3000 gausa.
 • Isceliteljski dodir: Neki veruju da “životna snaga” i “energija” mogu da se prenesu pacijentu putem dodira, i da imaju isceliteljska svojstva. Nije potrebno verovati u bilo šta duhovno, i ne može doneti ništa loše.  Neke studije su pokazale da dodir može smanjiti stres i krvni pritisak pacijenta. Nije lako dokazati rezultate isceliteljstva. Maženje bolesnog psa dobra je terapija i za vas i za njega, i sigurno ne može biti loše. U ovom trenutku on ili ona trebaju puno ljubavi i pažnje, baš kao i ja.  

Za dodatne informacije o dopunskim tretmanima molimo vas da pomoću googla pretražite internet.

VAŽNO: Rak je vrlo ozbiljno oboljenje. Informacije ovde date namenjene su edukaciji i nije im svrha da zamene savet profesionalca. Ova stranica nema za cilj reklamu bilo kog proizvoda. O svim ovim oblicima lečenja trebalo bi da porazgovarate sa svojim veterinarom.

K-9 Immunity™ je ozbiljni suplement i vaš veterinar bi trebalo da razmisli o njegovom priključivanju terapiji koju je preporučio za vašeg psa obolelog od raka. Sadrži najčešća anti-kancerogena jedinjenja na svetu: PSK, PSP i lentinan, kao i gotovo 200 drugih heteropolisaharidnih imunomodulatornih jedinjenja. U SAD i većini ostalih zemalja dostupan je bez recepta. K-9 Immunity™ je svakodnevni dodatak dobijen iz potpuno prirodnih 100% organskih izvora. I napravljen je u Americi po najvišim farmaceutskim standardima.

K-9 Immunity™

Order Now Image

K-9 Immunity™ je prvi izbor

K-9 Immunity™ i K-9 Immunity Plus™ su suplementi za jačanje imuniteta namenjeni psima tokom tretmana u borbi protiv raka, ili za pse koji su suočeni sa ozbiljnim zdravstvenim teškoćama. To su najmoćniji proizvodi za jačanje imuniteta za pse na tržištu, i toliko smo sigurni da će pomoći vašem ljubimcu da je 100% zagarantovano zadovoljstvo naših korisnika. Ovo su najbolji suplementi za jačanje imuniteta namenjeni psima koji se mogu nabaviti na tržištu.

Opširnije

K-9 Immunity Plus™

K-9 Immunity Plus™ je nova i unapređena formula suplementa za jačanje imuniteta, K-9 Immunity™. Sa pojavom K-9 Immunity™ na tržištu 2005. godine, došlo je do velikog iskoraka u tretmanima lečenja raka kod pasa. Poznato jeda hemoterapija, hirirgija i zračenje ne leče rak, već samo pomažu u uklanjanju mase zaražene tumorom. Ovi tretmani se ne bave postojećim problemom disfunkcije imuniteta koji je na prvom mestu uzrokovao pojavu raka.

Opširnije

Zagarantovana bezbednost

Ne možemo da garantujemo da će ovaj proizvod ili bilo koji drugi medikament izlečiti rak kod vašeg psa. U medicini nema garanicije. Teško je verovati bilo kojoj kompaniji koja iznosi takve tvrdnje. Ono što mi garantujemo je da mi nudimo proizvode vrhunskog kvaliteta, proizvedene u Americi od potpuno prirodnih i USDA Sertifikovanih organskih sastojaka.

Vesti o K9 Immunity™ se brzo šire

K9 Immunity™ u štampanim i online medijima

Napomena

Bez obzira na to kako se naši proizvodi koriste u drugim zemljama, ili bilo šta što ste možda čuli ili pročitali, po FDA zakonu u Sjedinjenim Američkim Državama, protivzakonito je da proizvođač navodi bilo kakve medicinske trdnje za zadravstvene suplemente. Nijedan od proizvoda koji se prodaje na ovom sajtu nije prošao procenu od strane FDA. Sve tvrdnje iznete na sajtu MyDogImmunity.com su namenjene isključivo u informativne svrhe. Naši proizvodi nisu namenjeni za dijagnozu, tretman, lečenje ili sprečavanje bilo koje bolesti. Zdravstvene odluke su isuviše važne da bi se donosile bez saveta zdravstvenog radnika. Pozivamo vac i podstičemo da ove informacije podelite sa svojim lekarom. Raspoloženi smo da podelimo rezultate naših istraživanja sa svima koji su zainteresovani.

Preporučujemo

Pratite nas